Loading...

VARZĂ DULCE CĂLITĂ

O mâncare simplă și gustoasă pe care o știe toată lumea. Poate fi servită rece sau caldă, drept garnitură la diferite preparate din carne s...

mâncare de varză albăO mâncare simplă și gustoasă pe care o știe toată lumea. Poate fi servită rece sau caldă, drept garnitură la diferite preparate din carne sau chiar ca fel principal. La prepararea ei nefiind folosită carnea sau derivatele acesteia, varza călită este cu succes folosită ca mâncare de post sau în dieta de tip vegan. 
Cu mici diferențe de ingrediente modul de preparare este același cam peste tot. Să vedem cum o fac eu.

ingrediente:

1 varză mai mică (a mea avea 1,5 kg)
3-4 linguri ulei
1 mână felii de roșii uscate (în lipsa acestora se poate folosi 1 roșie sau 1 lingură bulion)
2 frunze de dafin
1/2 linguriță cimbru uscat sau o crenguță de cimbru verde
1/2 lingură sare

să trecem la fapte:
varză dulce călită
Varza nu are de ce să fie spălată căci frunzele fiind întrepătrunse nu intră praf în ele. Îndepărtăm doar câteva frunze de la suprafață și o tocăm subțire. 
După ce am tocat-o pe toată, o punem într-un lighenaș (sau chiar și pe masă dacă am curățat-o bine în prealabil), presărăm 1/2 lingură sare și o luăm la frecat. 
varză dulce călităVarza o frecăm bine (ca și cum am spăla rufele), apăsând zdravăn ca să se înmoaie, să-și micșoreze volumul și să-și lase zeama. 
După ce s-a varza s-a înmuiat suficient și volumul s-a redus aproape de jumătate, punem într-o cratiță 3-4 linguri de ulei pe foc și, când uleiul este încins adăugăm varza. Eu nu folosesc ceapă la varza călită, dar dacă doriți, puteți căli 1 ceapă tocată și abia apoi adăugați varza. Zeama pe care o lasă varza prin frecare nu o stoarcem căci oricum va trebui adăugată apă și e păcat de vitaminele pe care le conține. 
varză albă călităDupă ce am pus varza să se călească, trebuie să amestecăm des, căci se prinde repede de fundul cratiței și stricăm aspectul mâncării. Călim vre-o 5-10 minute, până se evaporă apa pe care o va lăsa și apoi adăugăm roșiile uscate, roșia tăiată mărunt sau bulionul și apă cât să depășească puțin nivelul verzei. 
varză albă călităAdăugăm și frunzele de dafin și cimbrul și, după ce acoperim cratița cu capacul, lăsăm să fiarbă la foc mic până când apa scade la jumătate. 
Putem gusta dintr-o fâșie să vedem dacă s-a fiert îndeajus și eventual mai adăugăm 1/2 pahar apă. 
varză dulce călităDar în general varza fierbe destul de repede și va fi de ajuns apa pusă inițial dar depinde foarte mult și de mâna fiecăruia. 

La sfârșit nu uităm să pescuim frunzele de dafin căci cu cât vor sta mai mult în mâncare cu atât vor prinde un gust amar. 

Trimiteți un comentariu

Comentarii sau întrebări. Doar cine nu trimite, nu primește răspuns.

emo-but-icon

Pagina de pornire item

Translate

Top 5

Sumar

Random Posts